keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Mythologia Fennica

"De nomina propria deastrorum, idolorum, locorum, virorum etc."

Christfrid Ganander oli 1700-luvulla elänyt suomalainen pappi, joka omisti elämänsä tiedon keräämiseen kansalliskulttuuristamme.
Gananderin pääteokseksi katsotaan Kalewalan esi-äiti ja Lönnrotin innoittaja,
Mythologia Fennica vuodelta 1789.

Mythologia Fennican aineisto on koottu kansanrunoista, loitsuista, perimätiedoista ja kirjallisista lähteistä. Lönnrot piti Gananderin työtä merkittävänä ja jatkoi sitä.
Mythologia Fennica on sanakirja jonka avulla voimme sukeltaa suoraan muinaisuuteen.
Gananderin sanakirjan kiistattomia ansioita on, että sen lehdiltä löytyy runsaasti viittauksia muuten hyvin vähän tunnettuun tai kokonaan tuntemattomaan wanhaan suomalaiseen kirjallisuuteen, joka paloi Turun palossa 1827 tai on muuten kadonnut.
Mythologia Fennica säästyi Turun palolta vain koska oli tuolloin lainassa  suomen kielen lehtorilla, dosentti Kustaa Renvallilla.
~
Tarina Jotunheimista
Kiinnostuin teoksesta aikanaan löydettyäni Moonsorrow´n musiikin. Ostin kirjan vihdoin omakseni 2nd handina vuonna 2011.
  Onneksi, koska tätä kautta tunnen pääseväni lähemmäs menneisyyttä.
Moonsorrow´n lyriikoiden tulkitsemissa on ensiarvoisen tärkeää tutustua sanastoon ja myytteihin sanaston takana.

Sanakirjassa on hauskoja preesens-muodon tarinoita 1700-luvulta, kuten kohdassa
~
Pyhä-maa:
" tarkoittaa kirkkomaan lisäksi muita taikauskoisten uhripaikkoja. Ks. Uhri paikat.
Täällä vallitsee yhä epäinhimillinen tapa repiä ja raadella ruumiita, tuoda kirkkomailta mitä voimakkaimpia amuletteja, kaikkeen tehoavia rohtoja ja lääkkeitä tai hakea sieltä noitapusseja ihmisten tai karjan vahingoittamiseksi, käydä öiseen aikaan kirkossa kysymässä kuolleilta neuvoa; silloin noidan pitää pukeutua albaan tai messukasukkaan ja mennä alttarille kehoittamaan Keijusia
eli niin sanottuja kirkonkummituksia ajamaan takaa varkaita tai vihollisia tai vapauttamaan heikkomielisen, jota keijusten tai niiden seuralaisten uskotaan kiusaavan ym. Ks. Ristikannot.
 Vaikka tämä tuntuu uskomattomalta meidän korkeasti valistuneella aikakaudellamme, minun on kuitenkin asessori  Swedenborgin esimerkkiä noudattaen sanottava, että kaiken tämän olen tullut tietämään ex auditis & visis; & cum Sacellano in Wöro ol m, Tunaeo, Relata refero."

(Teosta tulkitessa kannattaa kuitenkin muistaa kirjan kokoojan olleen harras kristitty. Puolueettomuus muinaisuskon harjoittajia kohtaan ei liene laisinkaan selviö. Ei sillä ettenkö uskoisi että kuvattuja rituaaleja on todellakin tehty.)
~
Tapio
Tässä pieni kooste mielenkiintoisia hakusanoja;

AJATTARA: -Ajattarot  monikossa. Metsänaaveita- Priapus. Paha hirvittävä metsänhaltia; vei metsämiehiä ja metsästäjiä harhaan.
~

KALMA: - kalmanhaju, seuraa Keijusia ja niiden seuralaisia. Pidetään myös taikarunoissa erityisenä alamaailman mahtina, jonka sanotaan kurittavan varkaita, joita vastaan häntä yllytetään seuraavasti:
~
Nouse kalma kaaheille,       Warkahani wartiaxi,
              Hippa Hiijen tyttäriä,        Omoani ottamahan. 
~   
KALMISTO: - hautausmaita, erityisesti sellaisia, joita vielä on metsissä ja saarissa lappalaisten ja maan muinaisten asukkaiden jäljiltä. Näitä paikkoja taikauskoiset kunnioittavat suuresti ja kaivavat sieltä esiin vanhoja ruumiita taikojansa varten. Näitä hautausmaita on monin paikoin suomessa, esim. Siikajoen pitäjässä Rantsilan kappelin luona, Pungeron (Punkerin) vanhalla kirkkomaalla ja Kalma-saaressa Mankilan järvessä jne.
~
KEIJJUSET: - eli Kejjungaiset, pieniä keijukaisia, lentäviä olentoja; niitten silmissä, jotka uskovat näkevänsä näitä olentoja ruumissaatoissa, hautausmailla ja teillä, ne muistuttavat lumihiutaleita, pieniä lasten nukkeja, tulensäikeitä; epäilemättä ovat tuhottuja henkiä. Heitä uskotaan olevan valkeita ja mustia, pahoja ja hyviä; heidän uskotaan tulevan sinne, missä joku kuolee ja missä on ruumis, tuoden mukanaan kalman hajun, jolla he täyttävät huoneen. Heidän näkemisekseen vaaditaan hyvää mielikuvitusta ja harhauskoisuutta tai kunnon viinahumala tai kuumehoure. Jotkut uskovat keijukaisten olevan välihenkiä, ( välitilan henkiä), ei enkeleitä eikä paholaisia.
Niiden jotka vihaavat toisiaan ja haluavat rangaista vihollistaan, sanotaan täällä Peräpohjolassa tuovan vainajien luita ja tomua hautausmaalta makuuhuoneeseen, minne keijuset tuolloin tulevat kiusaamaan ja härnäämään. Si credere fas est.
~
LIEKKIÖ: - heitteille jätetyistä lapsista syntynyt kummittelija, joka huusi metsissä ja pelästytti kiljumisellaan matkustavaisia. Hän oli ruohon, juurien ja puitten herra.
~
LOWEEN langeta: - vaipua ekstaasiin ja vaeltaa ruumiinsa ulkopuolella Walhallaan, erityisesti lappalaisten keskuudessa Jabmiaimoon- Ks. Saiwoneides.
~
PIMENTO: - pohjan perä, ultima Thule; pimeistä pimein paikka, osittain syvyydessä, osittain Pohjolassa Novaja Zemblan ja Turjan kohdalla ( Norjassa).
~
 
 ~
PERKELE:
Paholainen. Sillä on useita nimiä: Lempo, Hiisi, Piru, Pirulainen, Peiko, Peijakas, Peijainen, Pendele, Kilka, Kilo, paha Kurki, niger, nigris maculis variegatus. Ruots. Hin Svarte.
Hin Onde. diabolus enim, nescio qvare, nigris coloribus depingitur , nam alias format se in angelum lucis. Tästä tulee suomalaisten sanonta Musta kuin perkele. Sama kuin ruotsalaisten Loke ja  Midgards-orm, jonka kanssa keskinen jumala Thor taisteli; lappalaisilla se jumala, joka oli pahan alku.
~

~
Now listening;


" Mato musta maan alainen,        Rintasolki syöjättären
      Toukka Tuonen karwallinen,       Paholaisen paijan naula".
~
Lähteet & lainaukset : Christfrid Ganander; Mythologia Fennica 1789, Wikipedia, Salakirjat.net
 ***

Mythologia Fennica ( Finnish Mythology) is a dictionary of ancient finnish words, tales and creatures written by Christfrid Ganander, a finnish priest who lived in 18th century.
Finnish national epic Kalevala is based of this dictionary.
Almost all written knowledge of finnish ancient history was gone with the fire when city of Turku burned down in 1827 .
Mythologia Fennica survived only cause it was lend out of the national library.

I found it when I started to listen Moonsorrow back in the days.
I never forget 1st time I heard Jotunheim live in a foreign soil, Germany I mean.
I cried my soul out.
 Their lyrics are based on finnish mythology, and this book is the one if u ever want to figure any of it out.

Btw, a word with most synonyms in Mythologia Fennica;
PERKELE
~ the finnish DEVIL himself ~ ;)
~
Ancient tales will never die.

xxx Aallotar


2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä pakko saada omaksikin! Vanha Suomen kieli on niin hienon kuuloista, ja olen iloinen että noita sanoja käytetään esim. nykymusiikissakin^^

    VastaaPoista
  2. Salakirjat ainenkin on joskus myynyt Mythologia Fennican näköispainosta. Siinä tosin sanojen selitykset ovat ruotsiksi. Aikanaan metsästin tämän ulkoisesti ei-niin-kauniin mutta visuaalisesti ja kielellisesti helpon kasaripainoksen muistaakseni Antikvaarista. Joo, ekan kerran lukiessa oli hauskaa bongata bändien/biisien nimiä kirjasta ts. joka toinen sana :D

    VastaaPoista