torstai 1. syyskuuta 2016

Varjosielu ~ Myling

Mutta kuinka voin saada etiäisiä ja kokemuksia henkiolennoista,
kun en usko sielun olemassaoloon tiedostavassa muodossa manan mailla?
Minäpä kerron.
Suomalaisen muinaisuskon mukaan ihminen omaa kolme sielua.
Ihmisen ruumissielu, henkisielu sekä itsesielu.
~

~
Itse on ilmeisesti ollut muinaissuomalaisen käsityksen mukaan ihmisen sielun osa, sieluun kuuluva muista osista erillinen henkiolento, sieluolento. Itse-olennosta on tullut nykysuomen pronomini itse. Itsen käsittämisestä henkiolennoksi on jäänyt vain joitakin merkkejä itämerensuomalaiselle kielialueelle, mutta joissain sukukielissä sanan "itse" vastine tarkoittaa yksinomaan sielun osaa. Esimerkiksi mordvan kielessä issi on sieluolento, joita oli ihmisellä useita. Itseä saattoi jollain tavoin vastata luonto, joka useimmiten koettiin sielun ulkopuoliseksi suojelushaltijaksi, mutta joka antoi silti nimensä ihmisen sielun perustavanlaatuiselle piirteelle, luonteelle.
~
Mie ite pähkinänkuoressa, let´s keep it Folk and Fucking metal :D (Dark River 2013)
 ~
Itse on kuin sielun varjo tai varjosielu, se on erillinen minuudesta, mutta rinnakkainen tälle, ikään kuin tämän kuvajainen. Itse voi olla jopa ihmisen ruumiille rinnakkainen kaksoisolento Itse voi kulkea ihmisen edellä hänen hahmossaan. Edellä kulkeva ihmishahmoinen itse voi aiheuttaa etiäisen.
~
 ( Muistattehan ne tummat ohitsevilahtavat varjot peilissä, heijastuksena, silmänurkassa?)

Itse on voitu menettää, jolloin ihmisestä on tullut itsetön. Itsetön ihminen on pahasti sairastunut, kalpea, masentunut tai menettänyt onnensa.
 Vainajat ovat voineet viedä itsen vainajalaan jo ennen ihmisen kuolemaa. Alkoholismi voi myös viedä itsen. Sen perusteella, miten itsen voi menettää, vaikuttaa siltä, että itse tarkoittaisi jotakuinkin itsetuntoa, omakuvaa tai omaatuntoa, jonka esimerkiksi syyllisyydentunto, itseinho tai syvä masennus voi viedä tai turmella.
Ennen kuolemaa tai kuolemassa itse on lähtenyt omille teilleen, ja voinut esimerkiksi näyttäytyä kaukanakin oleville eläville sukulaisille.
Näinkö teho-osaston aulassa kerran läheiseni itsesielun?

 Myös itse on lopulta joutunut vainajalaan. Toisaalta kummitukset, kuten ihtiriekko, saattavat olla ihmisen maailmaan jäänyt itse. Yksi ehdotettu alkuperä ihtiriekko-nimitykselle on murteellinen muoto sanasta itseriekko.
~
Nightwish ~ The Eyes of Sharbat Gula ~
~
 Ihtiriekko, myös liekkiö, äpärä, sikiö
 on suomalaisten uskomusten mukaan siunaamatta, kastamatta tai väärään paikkaan haudatun lapsen tai sikiön kummitus. Usein ihtiriekon kerrottiin olevan haudatun äitinsä talon alle ja itkevän karmaisevalla tavalla. Nykyisin ihtiriekoksi voidaan kutsua nuorta meluavaa häirikköä.
Ihtiriekko on salaa synnytetyn, salaa tapetun ja salaa haudatun lapsen ruumis, joka ei saa rauhaa, ellei joku paljasta lapsen äitiä tai saa siunausta."
Usein kerrottiin, että ihtiriekko oli äpärälapsi, jonka äiti tappoi pitääkseen luvattoman suhteen salassa. Lapsen ruumiskin täytyi hävittää salassa. Niin lapsi haudattiin talon alle, metsään tai pihapiiriin. Lapsen sielu joutui välitilaan, se ei päässyt tuonpuoleiseen, koska oli siunaamaton. Pihalle haudattu parkui ja häiritsi talon väkeä tai jos ruumis oli metsässä, haamu pelotti ohikulkijoita itkullaan. Ihtiriekko lopetti kummittelun vasta, jos joku etsi sen ruumiin ja hautasi sen asianmukaisesti.
Yksi mahdollinen selitys nimelle on murteellinen muoto sanasta itse-riekko. Tämä merkitsisi linnun hahmoista surmatun lapsen varjosielua eli sielulintua. Itse on suomalaisessa mytologiassa tavattu ihmisen varjosielu, jonka kuviteltiin voivan jäädä maan päälle kummittelemaan kuoleman jälkeen.
Myös moniselitteisen liekkiön eräs merkitys on väärin haudatun lapsen levoton sielu.

 ***

Myling

 Mylings are the phantasmal incarnations of the souls of (usually) murdered children that had been forced to roam the earth until they could persuade someone (or otherwise cause enough of a ruckus to make their wishes known) to bury them properly.

 The myling (also known as "utburd" or "ihtiriekko" in Finnish mythology)
 is said to chase lone wanderers at night and jump on their backs, demanding to be carried to the sacred place, so they can rest in hallowed ground. Mylings are thought to be enormous and apparently grow heavier as they near the graveyard, to the point where any person carrying one (or more) could sink into the soil. If one should prove unable to make it into the cemetery, the myling kills its victim in rage.
The word "utburd" means "that which is taken outside" and refers to the practice of abandoning unwanted children (e.g. children born out of wedlock  or to parents who lacked the means to care for them) in the woods or in other remote places, where death is almost certain to befall them. It is believed that the ghosts of the child will then haunt the place where they had died or, as told of in countless stories, the dwellings of their killers.
This infanticide is generally carried out secretly and its victims were often abandoned shortly after birth.
 The belief that mylings are enraged and seeking revenge is what gave them the reputation as one of the most menacing types of ghosts in Scandinavian folklore.
Ihtiriekko can also mean your shadow soul.
Shadowsoul is separated from your actual soul
but it wanders right by your side or in front of your footsteps creating that feeling of
premonition.
Finnish word Itse
(meaning yourself)
is based on this ancient belief.

Folklore have been inspiration to some swedish
black metal also. In case you did not know,
Finland was under the swedish rule a long time,
during years 1150 to 1809.
~
                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti